Zimska oprema

Auto-škola SIGNALSavjeti, Sigurnost u prometuLeave a Comment

Zimska oprema za sva motorna vozila u Hrvatskoj obvezna je na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 67/2008, 48/10., 74/2011, 80/2013, 158/2013, 92/2014, 64/2015 i 83/2015 ) propisano je sljedeće:

  • Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
  • Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
  • Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
  • Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirane da izdrže onaj dio najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja koje se na njih oslanja.
  • Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

BEZ ZIMSKE OPREME ISKLJUČENJE I NOVČANA KAZNA

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Kazna za vozača je  novčana kazna od 700 kn.

  • Ako vozač ne postupi po toj naredbi, isključiti će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.
  • Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 10 000 do 30 000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba (obrtnik) ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 1 500 do 5 000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3 000 do 7 000 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole na šest mjeseci.

Da se ne bi mislilo da samo vozači moraju voditi računa o svom vozilu, također i vlasnici ceste istu moraju održavati i štititi kao osnovu na kojoj se odvija promet, tako da odgovara svojoj namjeni i zahtjevima sigurnosti prometa u skladu s odredbama posebnog zakona i propisima donesenim na temelju istog zakona, a u slučaju da to ne čine predviđene su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu (obrtnika) koja je nadležna za održavanje ceste u iznosu od 5 000 do 15 000 kuna te odgovorne osobe u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u iznosu od 1 500 do 5 000 kuna.

Napominjemo da u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 28. listopada ove godine, vozači na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svijetla. Ukoliko vozač postupi suprotno navedenim odredbama kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Auto-škola SIGNALZimska oprema

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.