Ukinuto ograničenje od 80 kW za mlade vozače

Auto-škola SIGNALSavjeti, Sigurnost u prometuLeave a Comment

Zbog EU direktive o vozačkim dozvolama, ograničenje koje propisuje da mladi vozači ne smiju upravljati vozilom čija snaga prelazi 80 kW odlazi u povijest. Ustavni sud je već 2013. ovo ograničenje ukazao kao sporno zbog toga što nije jednako primjenjivo na strane i domaće vozače, no MUP je tek sada shvatio da postupa suprotno Direktivi o vozačkim dozvolama Europske Unije.

U 2014. godini se među 5100 mladih vozača koji su kažnjeni zbog kilovata našao i 51 stranac, iako policija nije imala nikakvo pravo naplatiti te kazne strancima. Naime, u već spomenutoj Direktivi jasno piše kako države članice mogu primijeniti svoje nacionalne odredbe o ograničenju, privremenom oduzimanju,  povlačenju i poništavanju prava na upravljanje vozilom isključivo na strancima koji u dotičnoj zemlji imaju prebivalište, što znači da je ograničenje od 80 kW može vrijediti, uz državljane Hrvatske, i za vozače kojima je uobičajeno prebivalište Hrvatska.

Nadalje, ista Direktiva propisuje i što je to uobičajeno prebivalište – mjesto u kojem osoba boravi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini. Prema tome, ograničenje od 80 kW nipošto se nije smjelo primjenjivati na turistima ili vozačima u tranziciji.

Kako god, Vlada je Saboru uputila prijedlog za izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u Saboru je u petak 22. svibnja završila rasprava, a glasovanje je se održalo u petak, 29. svibnja. Izmjene zakona su donesene sa 78 glasova “za”, 5 “protiv” i 5 “suzdržan”. Idući korak je potpisivanje izmjene Zakona od strane Predsjednice. Nakon toga izmjena Zakona se treba objaviti u Narodnim novinama.

 

Izmjena Zakona je stupila na snagu! Dana 10.6. je objavljena u Narodnim novinama, na kraju objave je napisano da Zakon stupa na snagu prvog dana objave u Narodnim novinama. Dragi naši mladi vozači, pamet u glavu!

Auto-škola SIGNALUkinuto ograničenje od 80 kW za mlade vozače

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.