Motociklisti i mopedisti u prometu

Auto-škola SIGNALSavjeti, Sigurnost u prometuLeave a Comment

Najviše što kao vozači motocikla i mopeda možete učiniti za svoju sigurnost je nošenje zaštitne kacige što je ujedno i vaša zakonska obveza

Uzimajući u obzir svoju brzinu, slabiju uočljivost i ranjivost u prometu, kao motociklist trebate svoje ponašanje prilagoditi predvidivim situacijama na cesti.

Obveza nošenja kacige

Uz poštovanje prometnih propisa i ograničenja brzine, najvažnije što možete učiniti za svoju sigurnost u prometu je nošenje propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige. To je ako vozite motocikl ili moped i vaša zakonska obveza, a kazna za vožnju bez kacige iznosi 1000 kuna uz obvezno isključenje iz prometa.
Jednaka mjera vrijedi i za putnike na motociklu ili mopedu.

Zakon ne regulira nošenje posebnih motociklističkih odijela, ali se njihovo stalno korištenje preporučuje svim motociklistima ne samo kao zaštita od mogućih ozljeda, nego i od vjetra.

Ponašanje u kolonama

Odgovorno ponašanje u prometu odnosi se na pretjecanje i obilaženje kolona vozila i s lijeve i s desne strane, čemu su mnogi mopedisti i motociklisti skloni u gradskim gužvama. Vodite računa da tako dovodite u opasnost sebe i druge jer takve radnje drugi sudionici u prometu teško mogu predvidjeti i pravodobno uočiti.

Auto-škola SIGNALMotociklisti i mopedisti u prometu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.