Kazne u prometu – Alkohol

Auto-škola SIGNALSavjeti, Sigurnost u prometuLeave a Comment

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom, ako u organizmu imaju alkohola ili opojnih droga. Svi ostali vozači smiju imati do 0,5 promila alkohola u krvi za vrijeme upravljanja vozilom.

Iznos novčane kazne za vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola povećava se s povećanjem koncentracije alkohola i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila pa sve do 15 tisuća kuna za koncentracije više od 1,5 promila.

Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola isključuje se iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana.

Vozaču se također može odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 24 mjeseca. Ukoliko za vrijeme trajanja zaštitne mjere upravlja vozilom, vozač čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, i kazneno djelo izigravanja zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

Vozaču se, ovisno o visini utvrđene koncentracije alkohola, određuju od jednog do tri prekršajna boda. Vozača zatečenog u prometu s utvrđenom koncentracijom alkohola u krvi višom od 1,5 promila, policija o njegovom trošku upućuje naizvanredni zdravstveni pregled (u slučaju da do sada niste imali ograničenje u vozačkoj dozvoli sad ćete ga sigurno dobiti i morati obavljati redovni zdravstvene preglede svakih par godina kako su vam odredili).

Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano i da će vozač koji se odbije podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od pet do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Sankcija za odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti je jednaka kao i u slučaju vožnje s utvrđenim maksimalnim koncentracijama alkohola.

Sukladno Prekršajnom zakonu policija vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola može smjestiti u posebnu prostoriju do otrežnjenja (najduže na 12 sati). Vozače koji čine najteže prometne prekršaje za koje je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana novčana kazna od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotesta, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h u odnosu na dopušteno, upravljanje prije stjecanja prava i vožnja pod zabranom), policija uhićuje i, uz optužni prijedlog, dovodi nadležnom prekršajnom sudu (to sam saznao iz prve ruke i uvjerio se da je tako).

Ukoliko je osoba koja je izazvala prometnu nesreću u kojoj ima teško ozlijeđenih ili poginulih osoba bila pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, neće se smatrati da je do nesreće došlo iz nehaja te će se primijeniti odredbe članka 272. Kaznenog zakona. Navedenim je člankom propisana kazna zatvora od tri do deset godina ako je u nesreći bilo poginulih osoba, odnosno, kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina ako je bilo teško ozlijeđenih osoba.

Auto-škola SIGNALKazne u prometu – Alkohol

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.